Melyek a savasító és melyek a lúgosító élelmiszerek?
Legjobb, nagyon lúgos táplálékok :
Szója lecitin, szója dió, emberi anyatej, tökmag, uborka, kelkáposzta, petrezselyem,tengeri zöldség(algák), gyermek-láncfű.
Jobb, eléggé lúgos táplálékok:
Lima bab, szójabab, szója-granulátum,
piros-paprika, Cayenne bors, fokhagyma, gyömbér, hagyma, cékla, retek, gyömbér, paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, zeller, káposzta, saláta, brokkoli, endívia saláta.
Még jó, enyhén lúgos ételek:
Lencse, szójaliszt, tofu, desztillált víz, gyógynövények, a legtöbb fűszer,olíva olaj, tengeri halolaj, meggy,lime, citrom, grapefruit, kókusz, tönköly búza, hajdina,kecsketej, torma, sárgarépa, mandula,szezám, római kömény, édes-kömény, kömény, cikória, stevia, borsó, spárga, articsóka, kelbimbó, karfiol, cukkini, póré-hagyma, karalábé, snidling, rebarbara, fekete nadálytő.
Rossz, enyhén savas ételek:
Csicseri-borsó, vesebab, feketebab, szejtán, curry, napraforgó olaj, szőlőmag olaj, szilva, friss datolya, cseresznye, ribizli, nektarin, sárga-dinnye, köles, édesvizi(nem tenyésztett) hal, szójatej, rizstej, tejszín, török-mogyoró, napraforgómag, lenmag, brazil dió, pektán dió.
Rosszabb, eléggé savas táplálékok:
Friss gyümölcslé, ketchup, vanília, szerecsendió, asztali só, majonéz, margarin, vaj, kukorica olaj, narancs, banán, ananász, őszibarack, dinnye, mangó, alma, szeder, füge, datolya-szilva, guana, sárgabarack, papaya, mandarin, szőlő, áfonya, eper, málna, barnarizs, búza., fehér kenyér, keksz, teljes kiőrlésű kenyér, rozskenyér, vadrizs, fehérrizs, zab.
Legrosszabb savas táplálékok.
Alkohol, cukrozott gyümölcslé, sör, tea, kávé, bor, szénsavas üdítők, cola, mustár, ecet, szójaszósz, lekvárok, élesztő, maláta, kakaó, karob, szárított gyümölcsök, árpa, kukorica, sertés, marha, szárnyasok, tojás, belsőségek, sajtok, jégkrém, joghurt, kagyló, földimogyoró, pisztácia, fehércukor, répacukor, kukorica-szirup, melasz, fruktóz, juharszirup, méz.